Teatrul pentru copii si tineret - Colibri

Puppets Occupy Street

Puppets Occupy Street este primul festival de arta animației din România care se desfășoară exclusiv în spații neconvenționale, creat pentru comunitate, ce aduce la un loc companii de teatru private din țară și din străinătate, încurajând astfel parteneriatul public-privat.

Festivalul este  finanțat integral de Primăria și Consiliul Local Craiova și organizat de Teatrul pentru copii și tineret Colibri.

 

Scopul Festivalului Puppets Occupy Street este acela de a promova arta animației în comunitate și de a genera accesibilitate la actul artistic către toate categoriile de vârstă și toate grupurile socio-profesionale.

 

Printre obiectivele festivalului se numără: asigurarea accesului la educație prin teatrul de animație, dezvoltarea schimburilor interculturale între Craiova și alte orașe europene prin teatrul de animație, atragerea unei noi categorii de public din diverse medii culturale, precum și încurajarea și promovarea artiștilor independenți într-o piață dominată de instituțiile publice.

 

Festivalul cuprinde de la reprezentații teatrale și animație stradală, la ateliere de creație pentru copii și pentru profesioniști, dar și proiecții video, expoziții de scenografie, concerte și parade spectaculoase, cu păpuși gigantice, realizate în regim propriu.

Festivalul se desfășoară anual, în aer liber, în perioada 25 august – 1 septembriePuppets Occupy Street cuprinde reprezentații teatrale, animație stradală, ateliere de creație și proiecții video, concerte, expoziții și parade spectaculoase, cu păpuși gigantice create în regim propriu. De  la artiști consacrați pe plan internațional sau național până la artiști debutanți sau amatori, vin împreună pentru a creea un eveniment unic.

Prima ediție Puppets Occupy Street a avut loc în anul 2014, iar a doua ediție în anul 2015, având ca temă Apa. Ediția din 2016 s-a desfășurat sub tematica Focului, iau următoarele ediții vor avea ca temă Aerul (2017) și Pământul (2018).

Festivalului Puppets Occupy Street 2014 a avut dimensiune națională, înregistrând peste 25.000 de spectatori de toate vârstele, la cele 85 de evenimente desfășurate simultan în spații neconvenționale din Craiova, la care au participat aproximativ 100 de artiști. 

Puppets Occupy Street 2015 - Water Edition, ediție internațională, a reunit peste 40.000 de spectatori la cele 150 de evenimente care s-au derulat pe parcursul celor opt zile de festival.

Puppets Occupy Street 2016 - Fire Edition, s-a desfășurat în 13 spații neconvenționale, a însemnat 221 de evenimente, având participanți din Italia, Turcia, Spania, Argentina, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Venezuela, Ungaria, România.

Puppets Occupy Street 2017 - Air Edition a cuprins 255 de evenimente, desfășurate concomitent în 18 spații: 100 de spectacole, 60 de ateliere, 3 parade, 3 concerte, 89 de evenimente conexe (expoziții, proiecții video, happening-uri, arte plastice și arte vizuale, videomapping, jocurile copilăriei, Sand Art,  facepainting etc.). Air Edition 2017 a adus la Craiova companii de teatru private și artiști independenți din 12 țări.

Puppets Occupy Street 2018 - Earth Edition, s-a desfășurat în 21 de spații, a cuprins peste 400 de evenimente, având participnați din participanți din Argentina, Turcia, Italia, Spania, Belgia, Rusia, Bulgaria, Polonia, Marea Britanie, Germania, Elveția, Serbia, Grecia, Macedonia, Australia, Franța și România.

 

Puppets Occupy Street 2019 - REvolution Edition s-a desfășurat sub motto-ul „Evoluție prin revoluție” și a cuprins 400 de evenimente, în 25 de spații neconvenționale, alături de artiști din peste 22 de țări: Brazilia, Elveția, Grecia, Polonia, Peru, Franța, Portugalia, Filipine, Croația, Rusia, Moldova, România, Marea Britanie, Italia, Turcia, Germania, Bulgaria, Argentina, Belarus, Spania, Uruguay, Republica Macedonia de Nord. Aproape 55.000 de spectatori s-au bucurat de magia festivalului. Ediția din 2019 a fost distinsă cu Premiului special pentru teatru de păpuși și marionete acordat de senatul UNITER (Uniunea teatrală din România).

Puppets Occupy Street 2020 - Masquerade Edition În contextul pandemiei de COVID-19, ediția Masquerade din 2020 s-a desfășurat la nivel național, ediție ce a cuprins 310 evenimente, în 4 spații neconvenționale, alături de 100 de artiști din București, Târgu Mureș, Arad, Timișoara, Brașov, Galați, Cluj-Napoca, Buzău, Constanța și Craiova. Festivalul a reunit peste 10.000 de spectatori.

Puppets Occupy Street 2021 - Dystopia Edition a revenit la formatul internațional, reunind peste 100 de artiști independenți din 10 de țări: Italia, Turcia, Germania, Austria, Rusia, Slovacia, Bulgaria, Grecia, Mexic, România. În 10 spații au fost desfășurate 294 de evenimente, ce au avut 25.000 de spectatori.

Puppets Occupy Street 2022 - Carnivale Edition a reunit aproape 200 de companii de teatru private și artiști independenți din 20 țări, în peste 400 de evenimente, ce s-au desfășurat în aproximativ 20 de spații, printre care: zona centrală, Parcul Nicolae Romanescu, Grădina Botanică, precum și cartiere ale Craiovei, bucurându-se de aproximativ 50.000 de spectatori.

 

Da mai departe:

Facebook
Youtube
Instagram